Dr. Nemere Zoltán Óvoda               

Bokod

Bokod
 
Menü
 
Maci csoport
 
Virág csoport
 
Manó csoport
 
Alapítvány
 
Baba-mama
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Bokod története

Szemezgetés Czunyiné Dr. Bertalan Judit: Bokod története és bemutatása című könyvéből.

A település a Vértes lábánál helyezkedik el, a Dunántúli-középhegységnek és a Bakonynak összekötő tagja. A Vértes emberlakta terület már a kőkorban is a régészeti kutatások szerint. A település valószínűleg lakott volt a római korban, hiszen számtalan mennyiségű római pénzérme-lelet került elő. Szomszédos települések történeti feljegyzései, régészeti emlékei alapján tudhatjuk, hogy falunkat is valószínűleg szlávok lakták.

Bokod első írásos említése 1237-ben jelenik meg Csák Miklós testvére, Ugrin esztergomi érsek végrendeletében, 25 szabadossal együtt Lőrincz és János nevű testvéreinek hagyományozza a terra Buchud, azaz Bokod földje nevű területet.

1433-ban egy Fejér megyei felsorolás említi falunk nevét, már úgy, mint Nagy Lajos király egy kedvelt vadászterülete.

Az 1496-os Komárom megye porta összeírások még 2161 portát tartanak nyílván, míg ez a török után, 1553-ban 506 volt. Bokod ekkor a török pusztításoknak köszönhetően lakatlanná, lakhatatlanná vált, és a Győri pusztához tartozott. 1642-ben Bokod új jobbágyokat kap, jobbára szlávokat. 1689-ben Szécsény György, esztergomi érsek kiadja a Faluszálló levelet, amelynek következtében tótokkal és németekkel gyarapszik a település.

XVIII. század - 1710 pestisjárvány tizedeli a lakosságot. Bokod Kömlőd és Császár falvakkal együtt Vak Bottyán hívására aktív részese volt a kuruc-labanc harcoknak. A település, mint az Eszterházy uradalom része a terület gazdasági térképét tekintve jelentős helyen feküdt, hiszen a megye a szomszédos megyék vásártartó városait ezen keresztül érintve lehetett csak megközelíteni. Így az uraság a településen fogatváltót, pihenőt építtetett a híres Fellner Jakab tervei alapján.

XIX. század - 1810. január 14-én este nagy földrengést jegyeztek. 1855-ben kolera járvány pusztít. 1860-ban a falu Fő utcájának -ez azonos a mai Fő utcával - északi sora leég. Ekkorra tehető a bokodiak egyik szívfájdalmának kezdete is. A mendemonda szerint - a megyei vasúthálózat építésekor a vasútvonal keresztül haladt volna néhány bokodi gazda földjén, így Bokodnak vasúti megállóhelye lett volna a századfordulón. A falu vezetése, engedve a gazdák nyomásának, akik nem akarták földjeiket sem feldarabolni, sem a vasút javára adni meghiúsult a bokodi vasútállomás terve. A megálló a szomszédos Dad határában megépült. 

XX. század - 1907-ben Gyülekezeti Nőegylet alakul Szalay Mihály lelkészsége alatt. 1912-ben Szalay olvasókört szervez a nép kiművelésére, nevelésére. A falu lakossága 1700 fő. 1925-től a falunak saját könyvtára van. A falu Levente Egyesületét is 1925-ben jegyzik be, 1930-ban pedig Polgári Lövisz Egyesületet. Az első világháború a bokodiak emlékezetében is szomorú nyomokat hagyott. A faluból 350-en vonultak be és ebből 67-en haltak hősi halált. 1919. augusztus 2-án Bokodon megbukott a kommunizmus. A  II. világháborút is részeseként tekintheti a falu történelmének. A település az elhúzódó frontharcok területén volt, így nehéz lett volna kikerülni a háborút. A Vértesi, illetve a Székesfehérvári hadműveletek vonalába esett Bokod, így sokan emlékezhetnek még ma is a háború borzalmaira. 1944. december 26-án utcai harcok voltak a faluban. 1945 január végéig az orosz hadsereg aknatűz alatt tartotta a falut. Vagy még két hétig a faku az utánpótlás színtere volt. Az akkor 1800 lelkes faluban 30.000 orosz katon tartózkodott. A háború Bokodon 1945. március 18-án ért véget. 1959-ben kezdődik Bokodon is a téeszesítés, annak minden jellemzőjével, rossz emlékű meggyőzéseivel.

1957-60 között a helyben talált kőszénre, annak energia-kihasználására hőerőművet építettek Bokod határában.

 

 
Mai programunk!
2017. November
HKSCPSV
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
<<   >>
 
Eseménynaptár
 
Partner oldalaink

Önkormányzatunk

Móra Ferenc Általános Iskola

 
Látogatóink
Indulás: 2008-04-07
 

Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints    *****    Blog, Videojátékok, Szórakozás, Technika! Call of Duty: WWII és sok más!    *****    Légy te is egy Új Márka Elsõ tagjai között ahol Azonnali 28%haszonhoz juthatsz!Részletek:huncalifeandme@gmail.com    *****    Nyerj akár 1 millió forint értékû bitcoint. A játék ingyenes.    *****    Tudtátok, hogy a Csiga-biga gyerekdalban eredetileg szó sincs tûzrõl?    *****    LEGYÉL FARMASI TANÁCSADÓ VAGY VEZETÕ! OTTHONI MUNKA, MAGAS KERESETI LEHETÕSÉGGEL! HA MOST CSATLAKOZOL, MÉG NYERHETSZ IS!    *****    Mi mennyi 2018 - Árak, változások 2018 - minimálbér, családi pótlék, adókedvezmények 2018    *****    Légy te is a Farmasi csapaom tagja!!!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    A Dynasty és a TVD 8.évadából megismert színésznõ, Nathalie Kelley elsõ hazai rajongói lapja. KATT! KATT! KATT!    *****    WISE-VOGUE | SZISSZ ÉS KLAU BEAUTY-FASHION BLOGJA TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA // WISE-VOGUE    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Karácsonyra AJÁNDÉKOZZ szeretteidnek, barátaidnak SZEMÉLYRE SZÓLÓ HOROSZKÓP ELEMZÉST 3 ÉVES ELÕREJELZÉSSEL!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Felszálló holdcsomópont,Chiron, Lilith 2000 Ft. + ingyenes konzultáció. Most!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok